Yurt Dışı Eğitimi için Gerekli Sınavlar | Yurtdışı Eğitim - StudyCare

Yükleniyor...

shape shape shape shape

Yurt Dışı Eğitimi için Gerekli Sınavlar

Yurt Dışı Eğitimi için Gerekli Sınavlar

Yurt dışı eğitimi almak için belli konularda yeterliliğinizi ispatlamanız gerekmektedir. Bunun için yurt dışı eğitimine gitmeden önce amacınıza göre girmeniz gereken farklı pek çok sınav bulunmaktadır Bu sınavlar almak istediğiniz eğitime ve eğitim almak istediğiniz ülkeye göre farklılık göstermektedir. Sınavlarda dil becerileriniz ve genel kültür seviyeniz ölçülmektedir. 

TOEFL

TOEFL Amerika ve Kanada başta olmak üzere 130’un üzerinde ülkede geçerli bir sınavdır. Bu sınav Educational Testing Service tarafından hazırlanmaktadır. Aynı zamanda merkezi New Jersey’de bulunmaktadır.

Ana dili İngilizce olmayan fakat yurt dışı eğitimi almak isteyen uluslar arası öğrencilerin İngilizce seviyelerini ölçmek için kullanılan seviye belirleme sınavıdır. Lisans, yüksek lisans ya da doktora programlarına başvuru yapacak olan kişilerin bu sınava girmesi gerekmektedir.

TOEFL sınavını farklı iki formatı bulunmaktadır. Bunlar;

  • TOEFL IBT: Bu formatta sınav internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Tüm üniversiteler tarafından kabul edilmektedir. Okuma (reading), yazma (writing), dinleme (listening) ve konuşma (speaking) olmak üzere dört farklı bölümden oluşmaktadır. Sınavın toplam süresi dört saattir.
  • TOEFL PBT: TOEFL IBT ile arasındaki fark bu formatta konuşma (speaking) bölümünün yer almamasıdır. Aynı zamanda belirli sınav merkezlerinde yazılı olarak gerçekleştirilir. TOEFL PBT daha fazla soru içermektedir.

IELTS (International English Language Testing System)

IELTS uluslar arası geçerli İngilizce dil yeterlilik sınavıdır. İngilizce konuşulan ülkelerde okumak veya çalışmak isteyen kişilerin başvurduğu sınav türüdür. IELTS Cambridge Üniversitesi, British Council ve Avustralya’nın ortak sahipliğindedir.

Dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. IELTS sınavının geçerlilik süresi iki yıldır.

Amaca yönelik iki farklı türü bulunmaktadır.

  • Akademik IELTS: İngilizce konuşulan ülkelerde lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi almak isteyen kişiler için uygundur.
  • Genel Eğitim IELTS: İngilizce konuşulan ülkelerde çalışmak veya lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi haricinde eğitim almak isteyen kişiler için uygundur.

GMAT ( Graduate Management Admission Test)

GMAT sınavının amacı yurt dışı eğitimi almak isteyen uluslar arası öğrencilerin sayısal, sözel, analitik problem yeteneğini ve İngilizceye olan hâkimiyetini ölçmektir. Yurt dışında lisans ya da yüksek lisans eğitimi almak isteyen kişiler GMAT sınavını tercih etmektedir çünkü okulların aradığı önemli bir kıstastır. Sınav çevrimiçi olarak gerçekleştirilmektedir. Özellikle işletme yüksek lisans programlarına başvuruda bulunmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Bunun nedeni işletme alanında prestijli üniversiteler için GMAT sınavından alınan puan önem taşımasıdır.

GRE ( Graduate Record Examination)

GRE sınavına İngilizce eğitim veren üniversitelerde mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere yüksek lisans ya da doktora eğitimi almak isteyen kişiler girmektedir. Educational Testing Service tarafından düzenlenmektedir.

GRE sınavının iki farklı türü bulunmaktadır.

  • GRE Subject Test: Sınav 8 ayrı bilim dalından oluşur ve yüksek lisans eğitimi almak istenilen alanda yeterliliğin ispatlandığı sınav türüdür.
  • GRE General Test: Genel kapsamlıdır ve yüksek lisans ya da doktora programlarına başvuran kişilerden mutlaka bu sınavın sonucu istenmektedir. Online olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Bazı eğitim kurumlarında sadece GRE General Test sonucu istenmektedir ancak bazı eğitim kurumları iki sınav sonucunu da isteyebilir. Bu sınav türüne online olarak katılmak mümkün değildir.

SAT (Scholastıc Aptitute Test)

SAT yurt dışı eğitimi çerçevesinde Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen kişilerin girmesi gereken bir sınavdır. SAT I ve SAT II olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

  • SAT I (Reasoning Test): Bu sınav türü iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler sayısal ve sözeldir.

  • SAT II (Subject Tests): Kimya, fizik, tarih gibi belli akademik alanlarda kişilerin bilgisini ölçen sınav türüdür.

Bazı üniversiteler sadece SAT I sonucunu isterken, daha prestijli üniversiteler SAT II sonucunu da isteyebilmektedir.

ACT (American College Testing)

ACT, Amerika Birleşik Devletleri’nde lisans eğitimi almak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Sınavın amacı öğrencilerin seviyelerinin tespit edilmesidir. SAT I sınavına alternatif olan bir sınavdır. ACT dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;

  • İngilizce
  • Matematik
  • Okuma
  • Fen

SSAT (Secondary School Admission Test)

SSAT, yurt dışı eğitimi almak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Lise eğitimi alacaksanız eğer bu sınava girmeniz gerekmektedir. Sınav öğrencilerin sınıflarına göre üçe ayrılmıştır.

  • Elemantary Level: 3. ve 4. sınıfta okuyan öğrenciler için uygundur.
  • Middle Level: 5. 6. ve 7. sınıfta okuyan öğrenciler için uygundur.
  • Upper Level: 8. 9. 10. ve 11. sınıfta okuyan öğrenciler için uygundur.

Eğitim kurumlarının uluslar arası öğrencilerden istediği sınavlar değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle eğitim almak istediğiniz kurumun talep ettiği sınavları mutlaka araştırmanız gerekmektedir.

bg

Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin