TOEFL Sınav Sistemi | Yurtdışı Eğitim - StudyCare

Yükleniyor...

shape shape shape shape

TOEFL Sınav Sistemi

TOEFL Sınav Sistemi

Yurt dışında eğitim alma hayalinize adım adım yaklaşırken belki de aşmanız gereken en önemli engellerden birisi. Çünkü 130’dan fazla ülkede eğitim kurumları başvuruları değerlendirirken TOEFL sonucunu istemektedir. Aynı zamanda ABD, Fransa ve Almanya’da bulunan üniversiteler, Kanada’da bulunan yüksek lisans programları tarafından en çok tercih edilen İngilizce sınav türüdür.

TOEFL NEDİR?

Açılımı Test of English as a Foreign Language şeklindedir. Kar amacı gütmeyen bir kurum olan ETS tarafından düzenlenmektedir. İlk olarak 1964 yılında düzenlenmiş ve sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan üniversiteler tarafından istenmiştir. Ancak günümüzde Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avustralya gibi 130 ülkede ve 9000’den fazla üniversitede kabul görmektedir.

TOEFL İngilizceyi üniversite düzeyinde kullanıp kullanamadığınızı ölçen bir sınav türüdür. Aynı zamanda ölçülen dil Amerikan İngilizcesidir. Dolayısıyla iş ve akademik kariyeriniz için TOEFL puanınız oldukça önem taşımaktadır. Akademik olarak İngilizce yeterliliğinizin ölçüldüğü bu sınavda okuma, dinleme, konuşma ve yazma bölümleri bulunmaktadır.

Kısacası ana diliniz İngilizce değilse ve yurt dışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız eğer TOEFL sınavına girmelisiniz. Bazı ülkelerin ya da kurumların girmenizi istediği sınavlar farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle eğitim alacağınız üniversiteden net bir bilgi almanız en doğrusu olacaktır.

TOEFL SINAV TÜRLERİ

Sınav iki farklı formatta gerçekleştirilmektedir. Bir tanesi internet üzerinden düzenlenirken diğeri klasik sınav şeklindedir. Türleri;

  • PBT (Paper Edition): Kâğıt üzerinde, yüz yüze gerçekleştirilen sınavdır.
  • IBT (Home Edition): İnternet üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilmektedir.

PBT SINAVI

IBT sınavına girebilecek teknik düzene sahip olmayan kişiler için düzenlenen sınav türüdür. Yeniden gözden geçirilerek düzenlenir. PBT sınavı sadece internet erişimi olmayan yerlerde uygulanmaktadır.

IBT sınavına göre daha mı kolay ya da daha mı zor diye düşünebilirsiniz. Fakat iki sınav arasında zorluk açısından herhangi bir fark bulunmamaktadır. TOEFL PBT sınavı IBT sınavı ile uyumlu olacak şekilde düzenlenmiştir.

Sınavda Listening Comprehension (Dinleme Anlama), Structure and Written Expression (Yapı Ve Yazılı Anlatım), Reading Comprehension (Okuduğunu Anlama), Test of Written English (Yazılı İngilizce Testi) bölümleri bulunmaktadır. Fakat yazılı İngilizce Testi ayrı olarak yapılmaktadır. IBT sınavından farkı ise konuşma bölümünün yer almamasıdır.

TOEFL IBT

IBT sınavı internet üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilen sınav türüdür. Sınava test merkezlerinde ya da evinizde girme imkânınız bulunmaktadır.

TOEFL IBT sınavı dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;

  • Reading (Okuma): Süre sınırlaması 54-72 dakika arasıdır. 30-40 soru bulunmaktadır. Okuma parçalarını okuyup ilgili soruları cevaplamanız gerekir.
  • Listening (Dinleme): Süre sınırlaması 51-57 dakika arasıdır. 28-39 soru bulunmaktadır. Kısa dersler ya da sınıf için tartışmalarla soruları cevaplandırmalısınız.
  • Speaking (Konuşma): 17 dakika süre ve 4 görev verilmektedir. Bildiğiniz bir konu hakkında konuşmanız, okuduklarınız ya da dinledikleriniz hakkında tartışmanız gerekmektedir.
  • Writing (Yazma): 50 dakika süre ve 2 görev verilmektedir. Bir okuma parçasını okuyup, ses kaydı dinleyip cevap yazmanız gerekmektedir.

Verilen bölümler sınav sırasına göre anlatılmıştır. Listening bölümünden sonra 10 dakika ara verilmektedir. Daha sonra speaking bölümü ile sınav devam eder.

IBT sınavı toplamda 120 puan üzerinden değerlendirilmektedir. TOEFL sınavında her bir bölüm kendi içinde 30 puan ile değerlendirilir. Bölümlerden alınan puanlar toplanarak sınav sonucunuz belirlenmektedir.

TOEFL SINAV SONUCUNUN GEÇERLİLİK SÜRESİ

TOEFL sınavının geçerlilik süresi 2 yıldır. Puanınızı aldıktan sonra 2 yıl boyunca bu puanı kullanabilme imkânınız vardır. Aynı zamanda sınav yıl içinde 50’den fazla kez düzenlenmektedir. 12 gün aralıklarla sınava istediğiniz kadar girme hakkınız bulunmaktadır.

bg

Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin