Kanada’da Kolej Eğitimi | Yurtdışı Eğitim - StudyCare

Yükleniyor...

shape shape shape shape

Kanada’da Kolej Eğitimi

Kanada’da Kolej Eğitimi

Öğrencilerin belki de en çok sorduğu ülkelerden birisi Kanada!

Herkesin bildiği gibi Kanada bir çok listede en yaşanılabilir ülke olarak en üstlerde yerini alır. Başkenti  Ottawa olan bu güzel ülkenin öğrenciler arasında en çok tercih edilen şehirleri arasında Toronto, Vancouver, Ottawa ve Fransız bölgesi olan Quebec gelmektedir. Göçmenlere en açık olan Kanada kolejleri hakkında merak edilenleri bu yazımızda ele aldık.

Kanada değince aklı ilk olarak ikliminin ne kadar soğuk olduğu geliyor. İklim değişikliğinden Kanada’da nasibini almış durumda. Eskiden -40lara kadar hava sıcaklığı son dönemlerde -15lerde seyretmektedir. Vancouver görece Toronto, Ottawa’ya göre daha sıcak olmakla birlikte, Vancouver iklimini İzmir’inkine benzetebilirken, Toronto, Ottawa ve Quebec’i Ankara’nın soğuğuna benzetebiliriz. Kanada her ne kadar dört mevsimin görüldüğü bir ülke olsa da, kışlar yazlara nazaran daha uzun sürmektedir. Kanada’ya gidecek öğrencilerimize en büyük tavsiye yanlarından bol bol kışlık götürmeleri olacaktır.

OKUL SEÇİMİ YAPARKEN DİKKATE ALINMASI GEREKENLER

Kanada dünyadaki en iyi eğitimlerden birine sahiptir. Her sene binlerce öğrenci çeşitli derecelerde eğitim almak için Kanada’ya göçmektedir. Kanada eğitim sistemi ile ilgili ayırt edilmesi gereken en büyük fark aslında DEVLET KOLEJLERİ ve ÖZEL KOLEJLER. Gelin bu iki kolej arasındaki farkı detaylıca inceleyelim.

Devlet kolejleri, Kanada hükümeti tarafından tanınarak akkredit edilmiştir. Bu kolejlerden mezun olursanız eğer mezun olduktan sonra okuduğunuz yıl kadar çalışma iznine sahip olursunuz. Devlet kolejleri, özel kolejlere göre daha pahalı olmak ile birlikte üniversite mantığı ile ilerler. Bazı kolejler iki bazı kolejler ise üç semester alımına sahiptir ve deme semester bazlıdır.

Özel kolejler ise, Kanada hükümeti tarafından resmi olarak tanınmadığı için bu kolejlerden mezun olduktan sonra size çalışma izni imkanı sağlamaz. Çalışma izninizi, eğitiminde içinde olan ‘Co-op’ opsiyonu ile gerçekleştirirsiniz. Özel kolejler programdan programa değişmekle birlikte öğrenciye 6 aylık, 1 senelik ya da 1.5 senelik staj yapma hakkı verir. Böylelikle aslında Kanada’da kaldığınız süre neredeyse devlet kolejleri ile aynı zamana denk gelmektedir. Özel kolejler daha ucuz olmakla beraber esnek alım tarihleri ve ödeme seçenekleri bulunmaktadır.

Bu bilgiler dahilinde Devlet Kolejleri ve Özel Kolejler arasında pek de fark olmadığı gözükse de en yanıltıcı not Göçmenlik Başvurusu konusundadır. Kanada göçmenliği en çok destekleyen ülkelerden biridir. Bu yüzden her sene binlerce göçmenlik başvurusu almaktadır. Göçmenlik başvuruları puantaja tabidir. Bu hususta devlet kolejlerinin size getirdiği puanlar özel kolejlere göre daha yüksektir ve sizi avantajlı hale getirir.

Toparlayacak olursak Devlet Kolejleri ve Özel Kolejler arasındaki farklar;

  1. Hükümet tarafından rems tanınırlık
  2. Mezuniyet sonrası çalışma izni
  3. Fiyat ve ödeme seçeneği
  4. Başlangıç tarihleri
  5. Puantaj

Öte yandan Kanada’da eğitim almak isteyen öğrenciler sertifika ve diploma programlarıyla karşı karşıya geliyorlar. Peki nedir bu sertifika programları?

SERTİFİKA VE DİPLOMA PROGRAMLARI

Sertifika ve Diploma Programları farklı konularda öğrencilerin uzmanlaşması için 1 ile 2 sene arasında eğitim gördükleri ve bu eğitim sonunda da verilen akademik sertifikaların adlarıdır. Türkiye’deki karşılığı her ne kadar meslek eğitimleri olarak geçse de, Kanada’da alınan sertifika ve diploma eğitimleri kişileri mesleğe yönelik uzmanlaştırma ve mesleğe başlamadan deneyim kazanmaya yöneliktir.

Sertifika ve diplomaların akademik derecelerle aynı olmadığını belirtmek önemlidir. Bununla birlikte, sertifikalar ve diplomalar, benzer çalışma alanlarında yaygın olarak mevcuttur. Diploma programları, sertifika programlarından biraz daha uzun ve daha derinlemesine olma eğilimindedir. Gelin aralarındaki farkı inceleyelim.

Sertifika Programları: Uzmanlaşmış teknik alanlarda sertifika programları mevcuttur; genellikle çok az resmi kurs içerirler veya hiç içermezler ve bunun yerine uygulamalı eğitime odaklanırlar. Sertifika kazanabilecek meslekler arasında tesisatçılar, otomotiv mekaniği, elektrikçiler, BT yöneticileri, hukuk asistanları ve sağlık yöneticileri sayılabilir. Sertifikalar ayrıca işletme yönetimi ve idaresinin farklı alanlarında da yaygın olarak mevcuttur. Çoğu durumda, bir sertifika için tek ön koşul lise diploması olacaktır. Sertifikalar genellikle 20 ila 30 kredi uzunluğundadır ve çoğu bir akademik yıl veya daha kısa sürede kazanılabilir.

Diploma Programları: Sertifikalar gibi diplomalar da uzmanlaşmış mesleki veya teknik alanlarda mevcuttur. Bununla birlikte, genellikle resmi kurs ve uygulamalı eğitimin bir kombinasyonunu içerirler. Sonuç olarak, diploma programları sertifikalardan daha uzun ve daha derindir; çoğu 40 ila 60 kredi uzunluğundadır ve genellikle bir ila iki yıl içinde tamamlanabilir. Diplomalar, bilgisayar yönetimi, bilgisayar programlama, grafik ve web tasarımı, tıp ve dişçilik ofisi yönetimi, avukatlık çalışmaları ve mülk yönetimi gibi alanlarda sunulmaktadır. Diplomalar da genellikle lisans diploması koşulunu içerir.

Yukarıda da görüldüğü üzere sertifika ve diploma programları kişiyi mesleğe hazırlamak için oluşturulmuş eğitim sistemidir. Bu yüzden unutulmamalıdır ki sertifika ya da diploma programları akademik olarak herhangi bir derece vermediği için sonunda lisans ya da yüksek lisans derecesi kazanmış olmazsınız.

Kanada vizileri hakkında merak edilenleri diğer yazımızda bulabilirsiniz.

bg

Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin